Ebel Jan van Dijk

In gesprek met: Ebel Jan

Ik ontmoet Ebel Jan van Dijk, bedenker van het concept ‘Werkfestival’, op het Suikerunie terrein in Groningen. We hebben een gesprek over mooie ontmoetingen en het creëren van verbinding tussen mensen.

Ebel Jan, als ondernemer ben je ontzettend veelzijdig. Van theater Geert Teis tot Carré, van het Bevrijdingsfestival tot Lowlands. En van een documentaire over vluchtelingen op Lesbos tot het jubileumjaar van het Martini Ziekenhuis. Je past niet echt in een hokje. Wat is de overeenkomst tussen je activiteiten?
Ebel Jan is even stil. ‘Dat vind ik echt een prachtig compliment. Hoewel een hokje wel veel duidelijkheid zou geven, heeft het me nooit gepast’.
Ebel Jan praat met veel energie en handgebaren over zijn bedrijf ‘De Jongens van Lucht’. ‘We zijn een samenwerkingscollectief van creatief zelfstandigen, en daarmee is er altijd samenspel in het ontwerpen en produceren van events. Je zou kunnen zeggen dat de overeenkomst tussen alles wat ik doe is dat het altijd gaat over het creëren van een moment van verbinding. En dan maakt het niet uit of het over vluchtelingen, daklozen, scholieren, secretaresses of een directeur van een miljoenenbedrijf gaat. Het gaat over oprecht contact van mens tot mens. Ik geloof dat in dat contact mooie dingen gebeuren en beweging ontstaat.’

Op dit moment ben je in drukke voorbereiding voor het Werkfestival wat 31 oktober 2018 gaat plaatsvinden op het Suikerunie terrein in Groningen. Kan je hier wat meer over vertellen?
‘In opdracht van Werk in Zicht organiseren wij het Werkfestival voor 24 gemeenten in Groningen en de kop van Drenthe. Iedereen die geen werk heeft of op zoek is naar ander werk is van harte uitgenodigd om het Werkfestival te bezoeken.
We willen werkzoekenden kennis laten maken met de zogenaamde kansberoepen. Een overzicht van beroepen waarbij het vinden van werk gemiddeld of hoger is. Dit varieert van wijkverpleegkundige tot klinisch geriater en van webdeveloper tot intercedent.
Op het Werkfestival kun je op toegankelijke manier alles te weten komen over deze beroepen, met name door te beleven en ervaren. Denk aan een mini hackathon, shovel rijden, metselen, een infuus aanbrengen in een mini OK, lassen of een biertje tappen.
Dit alles in een vrolijke festivalsfeer met foodtrucks, live muziek en entertainment. En natuurlijk kan je er solliciteren op de baan van je dromen!

Hoe anders is dit dat de reguliere banenbeurs?
‘Ik geloof niet in een traditionele banenmarkt met een doolhof aan banners en mannen in nette pakken achter stands. Door te kiezen voor de ongedwongen sfeer van een festival creëren we ruimte om elkaar op een andere manier te ontmoeten. Ik ben ervan overtuigd dat deze energie een positief effect heeft op alle partijen.
Op dit moment is er grote krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd is er een groep mensen die graag wil werken maar die een afstand heeft of ervaart tot bepaalde beroepssectoren. Dat betekent dat er aan beide kanten uitdagingen liggen. Wij willen in open en uitnodigende sfeer bruggen bouwen.’

Dus ook hier staat de ontmoeting tussen mensen centraal?
Ebel Jan lacht. ‘Inderdaad! Wij zijn geen reintegratieburo, dat moet je weten. Wij creëren een optimale voedingsbodem en energie voor mooie ontmoetingen en als dit leidt tot het vinden van een baan of vervullen van vacatures, dan is dat dubbele winst!’

Wil je met jouw bedrijf deelnemen aan het Werkfestival schrijf je dan nu in op: www.werkfestival.nl.

Wil je het Werkfestival bezoeken dan nodigen we je uit om je aan te melden op www.werkfestival.nl. Je krijgt dan toegang tot de gratis networkapp! Hiermee vergroot je je kans op het vinden van passend werk aanzienlijk. Toegang is gratis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s